Home » Dokumentumaink

Dokumentumaink

Tisztségviselők

TisztségNévE-mail cím
ElnökPapp Istvánnépappnemarta@gmail.com
ElnökhelyettesPálinkás Gáborpalinkasss@citromail.hu
TitkárTófalusi Mihálynétofaadam@freemail.hu
Elnökségi tagokLugosi Lajosnéhljucus@gmail.com
Szabolcskáné Szentes Ilonaili@sztaraigimi.hu
Koleszár Istvánné
Majtényi Mihályné
Néber Tibornebertibor@gmail.com
Föglein Orsolyakakonyi.orsi@gmail.com

Számvizsgáló bizottság

TisztségNévE-mail cím
ElnökTóth Gizella
TagokJagicza Jánosné

Alapító okirat

Közérdekű adatok

Visszaemlékezések

A Tolnai Öregdiák Egyesület megalakulása

Az 1989.évi II. törvény, az egyesülési jogról kihirdetésével 1989.január 24.-től megnyílt a lehetőség társadalmi szervezetek létrehozására. Az országban sorra alakultak az önkéntesen létrehozott, alapszabályban meghatározott célra alakult civil szervezetek, melyek nyilvántartott tagsággal rendelkező közössége, céljai elérésére szervezi tevékenységét.

A Tolnai Földvári Mihály Gimnázium „öregdiákjai” részéről is felmerült az igény egy öregdiák egyesület létrehozására. Többen közülük, hazalátogatva jelezték, hogy jelenlegi lakóhelyük iskoláiban már működik ilyen jellegű civil szervezet. Megkeresésükre, felkérésükre indultam útnak tájékozódni, már működő, tapasztalatokkal rendelkező szervezetekhez, hiszen felkérésük találkozott az akkorra már általam is megfogalmazott elképzeléssel. Közeledett a gimnázium alapításának 50.évfordulója. Így az időpont is alkalmasnak bizonyult e tevékenység elindítására. A Bonyhádi Öregdiák Szövetség részéről Schwartz Tibor tanár úr, a szövetség akkori elnöke, a Szekszárdi Garay Gimnáziumból Lemle Béláné, az iskola akkori igazgatója segített tanácsaival, tapasztalatainak átadásával.

Már az első lépéseknél társamul szegődött Zoltán fiam, valamint Lugosi Lajosné (Heitzmann Jutka). 2002. május 25-én vendégei voltunk a BÖSZ ünnepi közgyűlésének. A tapasztaltakkal felvértezve, 2002. szeptember 30-ra találkozóra hívtuk valamennyi, egykor a tolnai gimnáziumban végzett osztály képviselőjét.

Kezdeményezésünkkel többségében egyetértettek, megkezdték osztálytársaik körében az egyesület létrehozásának népszerűsítését, tagság szervezését. Elképzelésünket a z iskola akkori igazgatója, egykori diáktársunk, Pirgi József is támogatta. Ganczerné Dr Rausch Mária személyében sikerült olyan segítőre találnom, aki az érdemi munka jelentős részét átvállalta. 2002. október 15. napján került sor a Tolnai Öregdiák Egyesület (TÖDE) alakuló közgyűlésére, Tolnán a Sztárai Mihály Gimnáziumban.

A TÖDE alakuló közgyűlése elhatározta, hogy a Tolnai Sztárai Mihály – illetve jogelődje a Tolnai Földvári Mihály Gimnázium volt diákjai, tanárai összetartozásának erősítése, a hagyományok ápolása és a gimnázium segítése érdekében egyesületet hoz létre.

A közgyűlés elfogadta az egyesület alapszabályát, megválasztotta képviselőit:

 • Ganczerné Dr Rausch Mária (elnök)
 • Mohai András (elnökhelyettes)
 • Tófalusi Mihályné (titkár)

Elnökségi tagok:

 • Antus Antal
 • Pirgi József
 • Majtényi Mihályné
 • Pálinkás Gábor
 • Ványi Lászlóné
 • Lugosi lajosné

Számvizsgáló Bizottság:

 • Mayer Márton ( elnök)
 • Tóth Gizella (tag)
 • Jagicza Jánosné (tag)

Majd a 2002.december 5.-én tartott közgyűlés elfogadta az egyesület határozattal módosított és egységes szerkezetbe foglalt alapszabályát.

Tófalusi Mihályné (Ádám Erzsébet)
titkár