Home » Sajtóhíreink

Sajtóhíreink

2014. május 12.

A Tanár úr kérem színpadra állításával is készült a tolnai Sztárai Mihály Gimnázium színjátszó köre az iskola hatvan éves évfordulójának megünneplésére. A készülés valódiságát azonban ezúttal – Karinthy rossz tanulójának kétségbeesett védekezésével ellentétben – nem lehetett megkérdőjelezni, hiszen kifejezetten élvezetes előadással szórakoztatták a diákok a közönséget a lovardában szombat délelőtt.

gimi_60_eves

A gimnazisták műsora után az iskola aulájában már az öregdiákoké volt a főszerep. A mintegy száz megjelent között voltak 55. és 50. érettségi találkozóra érkezett osztálytársak, négy korábbi tanár is eljött. Dr. Novothné Bán Erzsébet az iskola jelenlegi igazgatója örömmel számolt be arról, hogy a pedagógiai hozzáadott érték alapján készített országos rangsorban a Sztárai a 14. helyen végzett.

A program régi emlékek felidézésével folytatódott, amelyből kiderült az is, hogy az orosz érettségik különösen mély nyomot hagytak néhány diákban.

A jubileumi program egyébként már pénteken délután kezdődött: Pauli Anna textilművész és Straubinger Ferenc művésztanár alkotásaiból nyílt tárlat, illetve „három generációs” tolnai gimnazista családi fotóalbumokat is kiállítottak az iskolában. Megkoszorúzták a régi gimnázium helyén levő emléktáblát is. A rég elbontott épület már nem csak az emlékekben és fotókon él: a jubileumra egy makett is készült róla.

Forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/tanar-ur-kerem-keszultunk-552926

2013. január 28.

Nem csak József Attilával fordulhat elő, hogy meglepetés legyen egy költemény. A tolnai Molnár Ernőné Popovics Erzsébettel, alias P. Molnár Erzsivel is valami hasonló történt. Igaz, ő nem magát lepte meg, és nem is 32 évesen, hanem a családjától érte a meglepetés: a 70. születésnapjára megjelentették hatvan költeményét, a Verseim címet viselő kötetben.

Ezen ajándék bemutatóját tartották nemrégiben a tolnai Sztárai gimnázium aulájában, a Tolnai Öregdiák Egyesület (TÖDE) által szervezett magyar kultúra napi rendezvényen, ahol a Fusz János Zeneiskola énekkara is közreműködött, Schmidt Zoltánné vezetésével.

A TÖDE elnöke, Papp Istvánné vezette beszélgetésből, illetve a TÖDE-tagok és az alkotó tolmácsolásában elhangzott – többek között szülőföldről, iskoláról, szerelemről, hivatásról, családról, összefogásról, elmúlásról szóló – versekből egy szimpatikusan gondolkodó, humorral is bíró, de könnyen elérzékenyülő alkotó képe rajzolódott ki, aki egyébként magyar-orosz szakos nyugdíjas pedagógus.

Mint elmondta, a most megjelenteken túl még vagy háromszor annyi verse van, s nem kizárt, hogy előbb-utóbb ezeket is kiadják, a Verseim II. című kötetben.

Forrás: http://www.teol.hu/tolna/kultura/meglepetes-e-koltemeny-ajandek-ez-a-verseskotet-481559